Vilket är det mest prestigefyllda giget för ett rockband? En konsert på klassiska Royal Albert Hall i London, en byggnad uppförd av drottning Viktoria för att ära sin make Albert? Eller är det en spelning på Madison Square Garden i New York, uppkallad efter Amerikas fjärde president James Madison.

Nej, det är musikuppträdandet i pausen till Super Bowl-söndagen som har högst status. Finalen sänds på natten svensk tid men glöm inte att flera 100 miljoner följer detta evenemang i USA.

Om man tillåts underhålla publiken i pausen mellan de två halvlekarna så måste man vara en världsartist. Endast en medlem av rockmusikens adel får en sådan uppgift. Bruce Springsteen, Shakira, the Who och Jennifer Lopez är några av de artister som getts chansen att uppträda vid detta tillfälle. Eftersom det handlar om en masspublik så är det självklart bara stora hits som spelas vid ett sånt tillfälle.

Arenarock

Finns det en viss typ av låtar som passar bra på arenor och är specialskrivna för denna typ av evenemang? Det gäller för artisten att skapa en dynamik. Rockiga nummer med allsång blandas med ballader där texten får en ytterligare dimension när den framförs inför en jättepublik. The Who har en låt med titeln ”See me Feel me” som passar bra för detta format. ”Touch me, Heal me”, sjunger Roger Daltrey. Det är Peter Townshend som skrivit låten. Det är svårt att inte se texten som en vädjan, en längtan efter att bli bekräftad av en annan människa.

Rajdern laddar batterierna

En rockstjärna har ett hårt arbete. Ett stort band som Van Halen har detaljerade krav på vad som ska finnas i logen när de anländer till arenan. Det handlar om specifika krav på godis, snacks och dryck. Med tanke på de inkomster som biljettförsäljningen genererar är det inte underligt att arrangören vill skapa det bästa möjliga förutsättningarna för bandet.