Ett bra tips är att gå och se en artist som du inte känner till särskilt väl. På en konsert stiftar du bekantskap med både nyare och äldre låtar i repertoaren. Efteråt kommer det att finnas klipp från konserten på YouTube. Om du till exempel har sett Shakira i Bilbao så kommer det upp en massa material från konserten om du skriver hennes namn och datumet för konserten i sökrutan. Du kan spela upp dina favoriter igen så ofta du vill. Undvik att läsa musikjournalistik. Journalister är mest intresserade av sig själva och älskar att ge nedlåtande omdömen om artister, i synnerhet om de som är populära. Deras analyser är överflödiga och tillför inte upplevelsen någonting.

Att tänka på i förväg

Inte ens det mest hängivna fanet kan påstå att det är enkelt att gå på ett stort event. När du kommer till arenan så får du stå i kö i en timme och om det är en ishall så kommer du troligen långt från händelsernas centrum. På platsen där du står är inte sångaren större än en tumme. Du får följa uppträdanden från videoskärmarna i stället. Du skulle ha behövt vara i lokalen fem timmar i förväg för att kunna få någon av de mest attraktiva platserna framme vid scenen. Inte heller är ljudet lika bra på alla platser i lokalen. Och om du går och köper en öl kommer kanske någon att ta platsen som du kämpat dig till.

Lika barn leka bäst

Om du går på en konsert med en artist så är du i sällskap med likasinnade. Kötiden kan användas till att knyta nya bekantskaper. Är ett musikevenemang egentligen inte bara en ursäkt för att få lära känna nya människor? Samtalsämnet är ganska givet. Vilken är din favoritlåt? Har du sett artisten förut? Vilken snygg frisyr du har. Man behöver lite tur för att få igång ett samtal med okända människor och musiken kan hjälpa en på traven.