De första rockkonserterna hade en blygsam inramning, Ritchie Valens och Buddy Holly pluggade bara in gitarren och började spela. Inga rökbomber detonerade, inga extrema frisyrer eller extravaganta scenkläder behövdes. Eftersom musiken var ny, spännande och rebellisk så kom publiken ändå. Aldrig har väl fansen skrikit som de gjorde under rockens första pionjärtid. De som tog sig till Nalen i Stockholm för att lyssna på rock’n’roll gjorde sig skyldiga till ett brott, ansåg en del. Kanske en pingstvän höll upp ett plakat där det stod ”Djävulens musik”, vid ingången? Du fick se upp så att dina lärare i realskolan inte fick syn på dina Elvis Presley-singlar och gav dig sänkt betyg i uppförande och ordning.

Dagen när musiken dog

Buddy Holly och Ritchie Valens, rockens pionjärer, dog en för tidig död i en flygkrasch, men rockmusiken de uppfann utvecklades till ett massfenomen. I våra dagar finns det gigantiska högtalarstaplar, videoskärmar och ljudanläggningar på konserterna som ofta äger rum på en fotbollsstadion. Så fort framträdandet är över så rivs hela scenen, packas in i långtradarna och forslas iväg till nästa anhalt. Logistiken är avancerad. Det här är några av de människor du kan träffa i anslutning till ett rockevenemang.

1. Roadies

2. Crew

3. Ljudtekniker

4. Manager

5. Groupies

6. Popstjärnor

7. Security

Att göra allt för showen

En del artister går till ytterligheter för att vinna publikens gunst. Kiss-sångaren Gene Simmons blev berömd för att han under ett framträdande brukade spruta eld. Eldsprutandet skedde dock med risk för basistens liv eftersom fotogenen han hade i munhålan, kunde sväljas av misstag. Därför hade han ett första hjälpen-team vid scenkanten, som var redo att magpumpa honom.

Publikhysterin på popgalor kan leda till olyckor. Det säljs kanske mer biljetter än vad konsertlokalen har kapacitet för. Popularitet är ett övergående fenomen, det gäller att smida medan järnet är varmt. 1981 spelade Gyllene Tider i Kristianopel, och tre personer trampades ihjäl vid insläppet.