Tillhör du de som oftast sjunger i familjesammanhang, eller i badrummet? Kom ihåg att du innan din konserten repeterar med en mikrofon. Det är helt annorlunda att sjunga genom ett PA-system än hemma. Du måste stå stilla och inte hoppa omkring för mycket, särskilt om du ska spela gitarr samtidigt som du sjunger. Du måste ha ett rejält eko inkopplat för att din sång ska låta bra, men det sköter ljudteknikern om. Ska du framföra eget material? Ha inställningen att försöka ta dig igenom matchen utan att släppa in för mycket mål. Om det står 0-0 och det är en kvart kvar och du fortfarande står på benen, kan du ha tur och få in ett slumpmål i sista minuten och vinna matchen.

Lämna inget åt slumpen

Håll en bra ton till de som jobbar runt scenen och till bandet som backar dig. En person som sköter mixerbordet vill du inte göra dig till ovän med, och dina medmusiker har alla egenheter som du måste acceptera om ni ska kunna göra en bra spelning. Förberedelse är allt. När en forward skruvar in en frispark ser det enkelt ut, men kom ihåg att han mekaniskt repeterat detta moment miljontals gånger. Det är samma sak med ett scenframträdande med ett rockband. Varenda solo är noga planerat. Såväl koreografi och mellansnack måste repeteras i det oändliga.

Sekonderna lämnar ringen

Lyssna inte för mycket på musik dagarna innan konserten. Gör dina dagliga sångövningar och försök tänka på ditt framträdande i förväg så att du är förberedd när du går in på scenen. I rockbranschen är konkurrensen knivskarp, om du möter andra artister backstage som också ska spela, förvänta dig inte något stöd, det finns en tydlig rangordning bland artister. Om du är en okänd musiker så kommer ingen skratta åt dina skämt oavsett om de är kul eller inte. Du får ge igen på scenen genom att göra ett suveränt framträdande istället.