Sånger som ”Stagefright” med the Band, eller ”Backstage”, med Frankie Valli handlar om scenskräck. Det är inte bara amatörer som har fjärilar i magen när de ska upp på scenen. Sätt ihop en spellista med lugnande låtar som du kan lyssna på medan du väntar på ditt framträdande. Det är inte underligt att en del artister tar sig en slurk whiskey innan de går upp på scenen, men det lönar sig absolut inte att göra en anmälan till Yrkesinspektionen om dåliga arbetsförhållanden. Ingen har tvingat dig att välja denna födkrok.

Det finns musiker som önskar att de hade tagit en vanlig yrkesutbildning och kunde fördriva sina dagar i stillhet på ett kontor. Man träffar ofta yrkesval i unga år, och vid denna ålder kanske man inte uppfattar Svenssonliv och pensionsordningar som särskilt lockande.

Lönsamma extraknäck

Om du får en hit kommer folk stå i kö för att bjuda in dig på olika evenemang. Tänk på att bevara ditt marknadsvärde. Om alla vill synas med dig betyder det inte att de är dina personliga vänner. Ett liv i offentligheten har sitt pris. Var noga med att skydda ditt privatliv och kom ihåg att ta betalt för dina extraknäck .Det är helt okej ur karriärsynpunkt att medverka i ett lekprogram, eller vara domare i Idol, men som artist bör du koncentrera dig på dina live-framträdanden och arbetet i studion.

Uppoffringar är nödvändiga

När du ska uppträda i TV kan väntetiden bli lång. Du kommer troligen behöva vänta i timmar för att få dina eftertraktade minuter framför kameran. Se till så att du inte blir torr i halsen. Som tur var har du tillgång till en sminkös som fräschar upp dig inför sändningen. För TV-publiken framstår du troligen som en rockstjärna men i studion är du bara ett av inslagen i programmet. I bästa fall kan du få möjligheter att knyta kontakter som du har nytta av i framtiden.